۱۳۹۴ بهمن ۱۷, شنبه

#ايران-درميدان تيان آن من چه گذشت








#ايران-درميدان تيان آن من چه گذشت 


اعتراضات ميدان تيان آن مِن، در سال 1989 رشته اي از تظاهرات بود که به رهبري دانشجويان، روشنفکران و فعالان کارگري در جمهوري خلق چين در فاصله 15 آوريل تا 5 ژوئن 1989(بيش از50روز) اتفاق افتاد. شرکت کنندگان نسبت به حکومت حزب کمونيست چين، معترض بودند. مركز اصلي تظاهرات ميدان تيان آن مِن، در پکن بود اما تظاهرات وسيعي در همه شهرهاي چين از جمله شانگهاي صورت گرفت.
به دنبال اين اعتراضات، دولت چين اقدام به دستگيري گسترده معترضان و حاميان آنها دست زد. اعضاي حزب كمونيست که نسبت به معترضان اظهار همدردي کرده بودند پاکسازي شدند و چندين عضو برجسته حزب از جمله ژائو زيانگ (دبيركل حزب) تحت بازداشت خانگي قرار گرفتند. مرگ ناگهاني هو يائوبانگ، دبيرکل سابق حزب، در اثرحمله قلبي در 15 آوريل 1989 فرصت مناسبي را در اختيار دانشجويان قرار داد تا دست به اعتراض بزنند. در شب 21 آوريل، يک روز پيش از موعد بزرگداشت "هو"، حدود 100000 دانشجو در ميدان تيان آن مِن تظاهرات کردند. دانشجويان و روشنفکران توانستند بسرعت حمايت کارگران صنايع را نسبت به خود جلب کنند. در مه 1989 اعتصاب غذاي دانشجويان آغاز شد و عموم مردم پکن به ياري اعتصاب کنندگان شتافتند.
حمله دولت به معترضين
اگرچه دولت در 20 مه حکومت نظامي اعلام کرد، اما گروههايي از معترضين از ورود نيروهاي نظامي به پکن جلوگيري کردند. دبيرکل ژائو زيانگ، به دليل جانبداري از تظاهرات دانشجويي از رهبري سياسي خلع شد. سربازان و تانکها از سپاه 27ام و 28ام ارتش آزاديبخش خلق براي به دست گرفتن کنترل به شهر اعزام شدند. مردم پکن اتوبوسهاي عمومي را آتش ميزدند و از آنها براي مسدود کردن پيش روي نظاميان استفاده مي کردند. حمله در ساعت 10:30 شب سوم ژوئن با نفربرها و يگانهاي مسلح به سرنيزه آغاز شد و ساعت 5:40 صبح روز بعد، ميدان پاکسازي شده بود. در رسانه هاي غربي، سرکوب اين قيام، با پخش تصاوير و عکسهاي مشهوري از يک مرد تنها با لباس سپيد که در برابر رديفي از تانکهاي در حال خروج از ميدان ايستاده، جاودانه شد. مجله تايم او را "مبارز گمنام" ناميد و سپس او را به عنوان يکي از يکصد انسان تأثيرگذار قرن بيستم معرفي کرد.
شمار تلفات:در مه 2007 يکي از اعضاي کميته مرکزي حزب از هنگ کنگ، گفت در ميدان تيان آن من، 300 تا 600 تن کشته شدند. اما خبرنگاران خارجي شاهد جريانات، ادعا کرده اند که دست کم 3000 تن کشته شدند. از طريق منابع زيرزميني فهرستي از كشته شدهها تهيه شد که رقم آن به 5000 تن ميرسد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر